top of page

HVA ER NAPRAPATI?

Hva er Naprapati?

Ordet naprapati betyr “å korrigere årsak til lidelse”. Det kommer fra det tsjekkiske ordet “napravit”, som betyr å korrigere, samt det greske ordet “pathos” som betyr lidelse. Naprapati er en manuell behandlingsform som tar sikte på å normalisere problemer i bevegelsesapparatet. Dette skjer med ulike behandlingsmetoder gjennom en kombinasjon av muskel- og leddbehandling.

 

“Naprapati defineres som et system for spesifikk undersøkelse, diagnostikk, manuell behandlig og rehabilitering av smerte og dysfunksjon i bevegelse- og støtteapparat. Den naprapatiske manuelle terapien sikter til å gjenskape funksjon og minske smerte i det neuromuskuloskeletale systemet gjennom å påvirke stukturer i og omkring ryggraden og andre ledd” - Naprapathögskolan

Hvordan oppstod denne behandlingsformen?

Naprapatiens far heter Oakley Smith og hadde siden barndommen vært interessert av kropp og medisin. I 1887 gikk han 6 dager i lære hos D.D Palmer for å bli kiropraktor. Oakley ble etterhvert en annerkjent terapeut, men tørstet stadig etter ny kunnskap. På høsten i 1899 begynte han på The Medical School, University of Iowa, der han fordypet seg i anatomi, fysiologi og disseksjon. Han var også med under 300 kirurgiske operasjoner og ble interessert i histologi og patologi.

 

Under en disseksjon i November 1905 tok Oakley flere vevspøver fra ligament som omga ryggraden. Han ble fasinert av bindevevstrukturer (fascia, ligament og sener) og tenkte at dette måtte ha en større sammenheng. Oakleys fasinasjon for bløtdeler og støttevev førte etterhvert til en ny måte å resonnere over symptomer og behandling på.

 

I 1907 grunnla han “Chicago College of Naprapathy” der kvinner og menn kunne søke seg til utdanningen på like vilkår (noe som var svært uvanlig på den tiden). Utdanningen varte i 2 år og omfattet utover naprapati, grunnleggende medisinske emner. Anatomi ble sett på som svært viktig og omfattet over 1000 timer undervisning under utdanningen. Motsvarende tid for medisinstuderende på den tiden var 700 timer. Studentene gjennomførte sin kliniske praksis på Cook County Hospital i Chicago der de gjennomførte praksis sammen med legene.

 

Svenske Björn J:son Berg gikk utdanningen og syntes at naprapati var så fantastisk og nytenkende at han ville ta dette med seg til Sverige. I 1970 grunnla han Naprapathögskolan i Stockholm (Scandinavian College of Naprapathic Manual Medicine), en privat høyskole som i dag tilbyr en 4-årig naprapatutdanning.

Hva gjør en naprapat under behandling?

Når du kommer til en naprapat vil det første som skjer være en samtale om problemene dine og sykdomshistorie. Dette for å kartlegge hva du trenger hjelp med nå, tidligere problematikk og helsestatus. Etterhvert vil du bli bedt om å ta av deg til undertøyet, dette for at teraputen skal kunne undersøke deg samt se eventuelle avvikelser. Etter undersøkelsen vil du få behandling utifra de symptomene du har og hva undersøkelsen viser (diagnose). Behandlingen er ofte en kombinasjon av massasje, manipulasjon/mobilisering (leddbehandling), triggerpunktsbehandling (pressur eller nåler), muskeltøyning, nervemobilisering osv. Naprapaten skreddersyr behandlingen utifra dine behov, men også preferanse. En del av Naprapatens jobb er også å informere pasienten om evt. hvorfor problemet oppstod og hva man kan gjøre for å unngå at det samme problemet kommer tilbake. Ved behov/ønske blir hjemmeøvelser gitt.

 

Vanlige “bivirkninger” av behandling:

  • Ømhet

  • Trøtthet

  • Hodepine

  • Blåmerker

  • En midlertidig forverring av smertene

 

Det er ikke alle som opplever noe av det ovenstående. Det variérer fra person til person samt tilstand. Vanligvis er opplevelsen svært mild og kortvarig.

 

Har du spørsmål om bivirkninger, ta gjerne kontakt! Vil du lese mer om naprapati, historien bak og utdanningen? Les her.

AKTUELT PÅ NOVA HELSEKLINIKK

Bestill time Amilla
bottom of page